Kyokushin karate

Wat is kyokushin karate?
Kyokushinkai of Kyokushin karate is een complete en full contact karatestijl waarin diverse onderdelen aan bod komen waaronder kihon, kumite, kata en tameshiwari. Kyokushinkai kenmerkt zich door gedisciplineerde en geestdriftige beoefening ook wel Kokoro (‘Fighting Spirit’) genoemd. Het gevecht (kumite) zelf vormt het zwaartepunt van deze karatestijl.

 

kyokushinkai logo

Kyoku betekent het uiterste.
Dit betekent dat je het maximale uit elke situatie wil halen door door te zetten en je geheel te geven om zo tot het uiterste te gaan voor dat wat je wilt bereiken.
Shin betekent de waarheid.
Dit betekent dat je alleen met een ijzeren discipline en juiste mentaliteit dit kan bereiken. Je zal zonder marchanderen de realiteit tegemoet moeten treden, en wanneer je dit kunt opbrengen, sterkt dit je in je zelfvertrouwen.
Kai betekent samenwerken.
Dit staat voor het samenwerken met elkaar in de juiste verhouding en altijd met het nodige respect voor ieders standpunt. Respect is een essentieel punt in de relatie tot elk mens.

 

Mas Oyama

Geschiedenis
De grondlegger van Kyokushinkarate is Masutatsu Oyama, (1923 nabij Seoul in Zuid-Korea) Hij studeerde Chinees Kempo op de leeftijd van negen. Toen hij twaalf jaar oud was ging hij in Japan studeren. Na dat hij zich het judo had eigengemaakt, werd hij een leerling van Gichin Funakoshi. Hij maakte zo snel vorderingen dat hij op zijn zeventiende jaar tweede Dan op zijn vierentwintigste vierde Dan werd. Tijdens de oorlog werd hij opgeroepen voor militaire dienst. Na de oorlog in 1947 won hij de Japanse Karate kampioenschappen.

Nadat hij besloten had zich de rest van zijn leven te wijden aan het verspreiden van de kunst en kennis van Karate, trok hij zich een jaar terug uit de gemeenschap en leefde in tempels en in de bergen. Hij onderwierp zichzelf aan de discipline van de krijgskunst en trainde dag en nacht.  Tevens mediteerde hij volgens de regels van Zen. Gedurende deze periode vocht hij niet wilde beesten, verbrijzelde hij rotsen en bomen met blote handen en mediteerde hij onder ijskoude watervallen, etc. in een bijzonder harde cursus van ijzerendiscipline. In 1951 keerde hij terug naar de beschaafde wereld en begon hij zijn eigen school. Hij maakte snel naam, daar zijn kunnen fenomenaal was. Hij had onder andere een stier met blote handen gedood!

Sosei Oyama ontwikkelde de 100 Man Kumite (Hyaku Nin Kumite) als uiterste test voor zijn studenten. Dit is een uiterste test, omdat het 100 gevechten zijn, “full contact”, gedurende 2 minuten per gevecht. Als je meer dan 5 seconden neer gaat, dan ben je gezakt voor de test, ook al is het je laatste gevecht. Om het nog moeilijker te maken, moet het merendeel van de gevechten middels een ippon beslist worden.
Om te laten zien dat dit daadwerkelijk mogelijk was, vocht Oyama 3 aaneengesloten dagen met 100 tegenstanders. Op de 4e dag wilde hij doorgaan, maar er waren geen tegenstanders meer. Op dit moment zijn er slechts 14 mensen die deze test volbracht hebben, waaronder de Nederlander Loek Hollander.

Na vele succes tochten, waarbij hij zijn kunde demonstreerde, werden over de gehele wereld scholen geopend. Nu bestaan Kyokushinkai takken in 123 landen, onder andere in Nederland. 

Kyokushinkai karate in Nederland
Kyokushinkai karate werd in 1961 in Nederland geïntroduceerd. Twee jaar later waren in Nederland ongeveer 15 dojo’s waar Kyokushin-karate werd onderwezen. Momenteel zijn er 35 scholen aangesloten bij de Nederlandse Karate Kyokushin Kai onder leiding van Loek Hollander. Kyokushin-karate staat bekend als “sterkste karate” vanwege de methode in het wedstrijdgevechten, die is gebaseerd op “full contact”.

Loek Hollander

 

Het ontstaan van Budo Kai Tora Tora (BKTT)
Budo Kai Tora Tora is in 1995 een vereniging geworden. Hiervoor bestond de vereniging als sportschool onder de naam Tora Tora en werd geleid door Sensei Lumalessil. We kennen dus al een lange geschiedenis. Natuurlijk is er het een en ander verandert in de loop der tijd.
Zo is de inspraak ten opzichte van de organisatie en de structuur zichtbaar groter geworden. Ook op landelijk niveau is er het een en ander veranderd. Wij zijn aangesloten bij het NOC*NSF, wat tot gevolg heeft dat alle leraren die door de NKK worden erkend, ook rijkserkende leraren zijn. Sinds 2011 verzorgt Shihan Aloys te Braake in samenwerking met o.a. Sensei Joris van Cuijk en Sensei Han Mooiman de trainingen van BKTT.

Shihan Aloys te Braake

Shihan Aloys te Braake